
Harjoitusprosessit ovat nykyään todella lihaspainotteisia. Lihasta kasvatetaan kaikin keinoin, ja siihen hankitaan voimaa.
Harjoitusprosessit ovat nykyään todella lihaspainotteisia. Lihasta kasvatetaan kaikin keinoin, ja siihen hankitaan voimaa. Nämä ovat tärkeitä asioita, mutta ne eivät ole koko totuus, ja lihaksen poikkipinta-alasta ja voimasta ei saada kaikkea irti, jos jänteet eivät ole tarpeeksi vahvat. Kuitenkin se, mikä kaikessa liikkeessä toimii, on lihasjännekompleksi. Jänneosa on aina mukana osana liikettä ja sen vahvistaminen ja harjoittaminen jää hyvin useasti unholaan. Jänne on siis todella tärkeä osa dynaamista liikettä. Se varastoi energiaa ja vapauttaa sitä käyttöön. Energiaa varastoituu lihasjännekompleksin elastisiin osiin, kun lihas pitenee. Ja se vapautuu käyttöön lihaksen lyhenemisvaiheessa, jos se on rakenteellisesti mahdollista ja lihassupistus on tarpeeksi nopea. Tästä muodostuu venymis-lyhenemissykli. Jänteen täytyy ensinnäkin olla tarpeeksi vahva, että se pystyy varastoimaan energiaa. Jänne ei myöskään voi olla liian löysä. Sekin estää energian varastoimisen. Tämän takia toimenpiteet jänteen vahvistamiseksi ja jäykkyyden lisäämiseksi ovat ensiarvoisen tärkeitä.
Isometrisen harjoittelun on osoitettu vahvistavan jänteitä. Varsinkin jänteiden vahvistamisen alkuvaiheessa se on tärkeää, koska jänteet vaativat alussa vahvistuakseen tarpeeksi pitkän impulssin. Myös jänteiden jäykkyyden on todettu kasvavan isometrisillä. Näiden avulla varmistetaan tulevan harjoittelun maksimaalinen hyöty ja kapasiteetin täysi käyttö.
Isometrisellä harjoittelulla on todistettu olevan myös toinen tärkeä jänteisiin positiivisesti vaikuttava asia. Tämä on kivun hallinta. Ja varsinkin jänteisiin liittyvien kipujen, esimerkiksi hyppääjän polven, turruttaminen. Tähänkin tarkoitukseen isometrinen lihastyö on tehokkaampaa kuin konsentrinen tai eksentrinen lihastyö. Oikein rakennetun protokollan mukaan isometriset eivät kuormita liikaa ennen normaalia harjoitusta, joten niitä on hyvä ja turvallista alkuverryttelyn yhteydessä. Ne ovat monessa tapauksessa hyödyllisiä, koska niiden jälkeen voima ja voimantuotto paranee, kuten olemme jo aiemmin juttusarjassa todenneet.
Lihaksen isometrisellä aktivoinnilla on myös lihashuollollisia etuja. Venyttelyssäkin isometriset toimivat toiminnan tehostajana. Venyttely, missä suoritetaan ensin isometristä lihastyötä ja esimerkiksi työnnetään liikkumatonta objektia vasten, on tehokkaampaa kuin pelkästään staattinen tai dynaaminen venyttely. Joissain tapauksissa tällä voi olla jopa vaikutuksia voiman kasvamiseen liikkuvuuden ohella.

Isometrinen harjoittelu parantaa paikallisen tason energiantuottojärjestelmiä.
Lopuksi vielä erittäin mielenkiintoisen ilmiön pariin. Isometrisen harjoittelun vaikutuksiin paikallisen tason energiantuottojärjestelmissä. Isometrinen harjoittelu parantaa paikallisen tason energiantuottojärjestelmiä. Sekä aerobista, sallien verenkierron kudokseen, jossa lihas on supistunut, mutta silti mahdollistaen lihaksen puhdistaa aineenvaihduntatuotteiden kertymisen, että anaerobista, jolloin intensiteettiä nostamalla saadaan lihakseen tukos ja estetään aineenvaihduntatuotteiden poisto. Teoriatasolla. Kudoksen oksidaatio tapahtuu, kun valtimoon tulee tukos ja veri ei pääse lihakseen, ja laskimoon tulee tukos eikä tämän takia ole verenkiertoa sydämeen. Nämä tukokset ovat siis lihassupistuksia, jotka estävät verenkierron hetkellisesti. Tätä ilmiötä ei ole vielä pystytty tieteellisesti todistamaan, mutta isometristen vaiheiden jälkeen tämä ongelma yleensä on korjautunut. Tähän vaikuttaa moni asia, mutta näyttäisi, että isometrinen lihastyö on tässä tapauksessa parantaa paikallisia energiantuottojärjestelmiä.
Lähteet:
Fascicle length of leg muscles is greater in sprinters than distance runners. Abe T, Kumagai K, Brechue WF. 2000.
Elastic energy storage in the hopping of kangaroo rats (Dipodomys spectabilis). Biewener A, Alexander RM, Heglund NC. 2009.
The effect of 10-sec of maximal voluntary isometric contraction and 10-sec of passive stretching on strength, endurance and flexibility of hamstring muscle. Sanavi HM, Zafari A, Firouzi M. 2012.
Immediate effect of exercise on achilles tendon properties: systematic review. Obst SJ, Barrett RS, Newsham-West R. 2013.
Isometric exercise induces analgesia and reduces inhibition in patellar tendinopathy. Rio E, Kidgell D, Purdam C, Gaida J, Moseley GL, Pearce AJ, Cook J. 2015.
Effects of isometric quadriceps strength training at different muscle lengths on dynamic torque production. Noorköiv M, Nosaka K, Blazevich AJ. 2015.
Influences of Fascicle Length During Isometric Training on Improvement of Muscle Strength. Tanaka H, Ikezoe T, Umehara J, Nakamura M, Umegaki H, Kobayashi T, Nishishita S, Fujita K, Araki K, Ichihashi N. 2016.
Isometric Contractions Are More Analgesic Than Isotonic Contractions for Patellar Tendon Pain: An In-Season Randomized Clinical Trial. Rio E, van Ark M, Docking S, Moseley GL, Kidgell D, Gaida JE, van den Akker-Scheek I, Zwerver J, Cook J. 2017.
Effects of plyometric and isometric training on muscle and tendon stiffness in vivo. Kubo K, Ishigaki T, Ikebukuro T. 2017.
Tendinous tissue adaptation to explosive- vs. sustained-contraction strength training. Massey GJ, Balshaw TG, Maden-Wilkinson TM, Tillin NA, Folland JP. 2018.
Harri Yrttiaho
Co-Founder SAHA Training
#kaikkimerkkaa