Viime viikolla kävimme läpi steppejä, joita ottamalla muutos on mahdollista. Vaikka näkyvän muutoksen aikaansaaminen vaatiikin itseltä konkreettisia tekoja kuten suunnittelua, tekemistä ja toteuttamista vaativat suurimmat muutokset aina henkistä voimaa ja toisten ihmisten apua.
Ihan alkuun on ymmärrettävä, että muutos on väistämätöntä. Maailma muuttuu, ihmiset muuttuvat ja itse asiassa kaikki asiat ympärillämme muuttuvat. Moni kuitenkin taistelee muutosta vastaan. Ihminen taistelee vanhenemista vastaan, muistellaan vanhoja hyviä aikoja ja päivitellään uusia hullutuksia. Ihmiset elävät paradoksin keskellä, jossa kärsimys on monilla ainoa pysyvä asia. Kärsitään kun ei saada sitä mitä halutaan. Ja vaikka lopulta saataisiinkin juuri se mitä halutaan, niin kärsitään edelleen, koska se ei ole koskaan pysyvää ja pelätään, että se menetetään. Koska muutos on väistämätöntä, tulisi muutos ottaa vastaan avosylin ja vaikuttaa muutokseen muuttamalla asioita paremmaksi, ei pyrkimällä pitämään asiat muuttumattomina. Samalla kun ymmärtää kaiken olevan vain väliaikaista eikä pelkästään laulun sanoja, oppii jokaisesta hetkestä nauttimaan enemmän. Muutos ei siis ole pahasta, se ei välttämättä ole aina hyvästä, mutta aina sillä on tarkoituksensa. Kaikki muuttuu, muutu siis mukana ja tee siitä helpompaa seuraavien ajatusten kautta.
Ihminen usein aliarvioi asiat, joita se voi saada aikaan pitkällä tähtäimellä ja yliarvioi poskettomasti lyhyen ajan mahdollisuudet.
Muutoksen kanssa on oltava kärsivällinen. Sinulla on tavoite, suunnitelma välitavoitteineen ja tiedät mitä sinun tulee tehdä saavuttaaksesi tavoitteesi. Olet jopa onnistunut muuttamaan huonot tapasi. Kaikki ei kuitenkaan mene suunnitelmien mukaan, ei juuri koskaan. Eteen tulee asioita, joita et osannut ottaa huomioon ja tavoitteet eivät aina täyty suunnitellussa ajassa. Aika on vahvasti kytköksissä kärsivällisyyteen. Aika kuluu sinusta huolimatta, mutta se kuluu juuri niin kuin haluat sen kuluvan. Joko aika matelee tai se lentää, riippuen näkökulmastasi. Saadakseen aikaan muutosta on oltava kärsivällinen. Ihminen usein aliarvioi asiat, joita se voi saada aikaan pitkällä tähtäimellä ja yliarvioi poskettomasti lyhyen ajan mahdollisuudet.
Olen valmentanut pelaajia, jotka eivät ole halunneet muuttaa heittotekniikkaansa jatkuvista ohiheitoista huolimatta. Se vie kuulemma liian kauan aikaa, koska viikon tai parin aikana ei ole vielä tapahtunut 20 prosentin parannusta heittotarkkuudessa. Juttelen vuoden päästä samaisten pelaajien kanssa ja he edelleen tuskailevat heikkoja heittoprosenttejaan. Mietin aina, että mitä he olisivatkaan voineet jo saada aikaan vuodessa jos olisivat jatkaneet päivittäin muutaman viikon sijaan. Ole kärsivällinen itseäsi ja muita kohtaan. Ymmärrä, että muutos vaatii aina aikaa ja etene muutos kerrallaan.
Muutos ottaa aikaa ja usein se ottaa aikaa siksi, että uuden oppiminen vie aikaa erehdysten ja virheiden vuoksi. Tie tavoitteisiin on harvoin lineaarinen. Tämä on kuitenkin kehityskaari, jota ei voi välttää. Monelle muutos tapahtuu todella hitaasti tai ei koskaan, sillä he eivät uskalla epäonnistua ja tehdä virheitä. Oikeastaan virheiden tekeminen on harhaanjohtava termi tai kuten Thomas Edison on asian muotoillut: ”I have not failed. I’ve just found 10 000 ways that won’t work”. Uskalla siis kokeilla ja epäonnistua yrityksissäsi. Tärkeintä on tehdä ja oppia tekemästään.
Lapset ovat muutoksen mestareita, kunnes he vanhenevat ja yhteiskunta opettaa lapsenkin pelkäämään, häpeämään, olemaan hiljaa paikallaan ja uskomaan, että muutos ja uuden oppiminen on lähes mahdotonta.
Yksi ihmisryhmä on kuitenkin muutoksen mestareita ja heistä kannattaa ottaa oppia, ainakin mitä tulee uuden kokeiluun ja epäonnistumisiin. Tämä ryhmä on lapset: maailman mahtavimmat oppijat ja muuttujat! Lapsia eivät kiinnosta epäonnistumiset. Lapset yrittävät yhä uudestaan ja uudestaan, kunnes ovat päässeet tavoitteeseensa. Aikuiset toivovat aina olevansa nuoria, jolloin oppiminen oli kuulemma helpompaa. Toki lapsilla on etuja heidän nuoresta iästään, mutta suurimpia eroja oppimisessa aikuisten ja lasten välillä on lasten pelottomassa asenteessa epäonnistumisia kohtaan sekä lasten loputon uteliaisuus.
Asenne ei ole ikäkysymys, ellei siitä tee sellaista. Lapset haluavat ymmärtää asioita, oppia, eivätkä pelkää kysyä. Lapset ovat muutoksen mestareita, kunnes he vanhenevat ja yhteiskunta opettaa lapsenkin pelkäämään, häpeämään, olemaan hiljaa paikallaan ja uskomaan, että muutos ja uuden oppiminen on lähes mahdotonta. Muutamat meistä kuitenkin onnistuvat pitämään lapsenmielisyytensä. Esteri ikää 100 vuotta totesi elämästään Helsingin Sanomien viime sunnuntaisessa kuvareportaasissa seuraavaa: “En osaa pysyä paikallani. Olen aina utelias näkemään lisää”. Siinä on meillä kaikilla nuoremmilla tavoitetta. Jotta saat muutosta aikaan, on hyvä olla lapsenmielinen. Samalla saatat elää pitkän ja mielenkiintoisen elämän.
Toinen ihmisryhmä, joita kannattaa seurata matkalla kohti muutosta, ovat ne ihmiset, jotka ovat onnistuneet siinä tavoitteessa mihin sinä pyrit. Kuten W. H. Davenport aikanaan kirjoitti:”Great poets imitate and improve, whereas small ones steal and spoil”. Uudet keksinnöt pohjautuvat yleensä jo opittuun tietoon, olemassa oleviin periaatteisiin tai keksintöihin. Me haluamme, että jokainen lukijamme kehittää tarjoamiamme ajatuksia ja muokkaa niitä itselleen sopiviksi. Samoin on urheilijoidemme kanssa ja usein toteammekin urheilijoiden opettaneen meille aivan yhtä paljon kuin me olemme opettaneet urheilijoillemme. Samoin on urheilulajeissa. Uusi sukupolvi kehittää aiempia tekniikoita ja taktiikoita, kelvottomia ideoita jää matkan varrella pois ja peli kehittyy. Sinun ei tarvitse keksiä pyörää uudelleen, mutta voit aina keksiä entistä paremman tai sinulle sopivamman pyörän.
Apuja muutokseen kannattaa siis etsiä aiemmista menestyjistä tai vaihtoehtoisesti ihmisistä, joilla on tarvitsemaasi tietoa ja kokemusta. Onnistujien seuraamisessa voi olla se ongelma, että heidän kohdallaan toimi jokin, mikä ei toimi sinulla. Välttääksesi nämä sudenkuopat hanki valmentaja tai mentori. Osaava valmentaja yleensä nopeuttaa tavoitteiden saavuttamista. Valmentajan kautta sinun ei tarvitse tehdä kaikkea kantapään kautta vaan käytät hyväksesi toisten ihmisten kokemuksia. Valmentaja auttaa sinua sovittamaan nämä kokemukset omaan maailmaasi. Samalla saat ulkopuolisen näkökulman, joka arvioi tekemistäsi eri tavoin. Valmentajan tulisi myös auttaa aiemmin mainitun kärsivällisyyden kanssa, koska valmentaja tarkkailee toimintaa objektiivisesti ja on nähnyt kehityskaaria ennenkin.
On tärkeää tehdä itselle selväksi, minkä vuoksi muutosta tavoittelee.
Lopuksi, jotta muutos on pysyvää, siihen johtavasta toiminnasta tulisi edes jollakin tavalla nauttia. Kovimmillekin himoharjoittelijoille harjoittelu on aina enemmän leikkiä ja peliä kuin pakkopullaa. Muuten harjoittelua tai tekemistä ei millään jaksa pidemmän päälle. Leikkimielisyyden löytymiseen auttaa myös aiemmin mainittu lapsenmielisyys. Jaksamiseen sen sijaan auttaa aito tavoite, jonka vuoksi ikävät tai tylsätkin vaiheet on kohdattava. On siis tärkeää tehdä itselle selväksi, minkä vuoksi muutosta tavoittelee.
Muuttumisen lyhyt oppimäärä on nyt luettavissa kokonaisuudessaan blogistamme tämän ja edellisen artikkelin muodossa. Kaikille hyvää vuotta 2017 ja onnistuneita muutoksia! Tiedottomuudesta muuttumattomuutesi ei tule enää johtumaan.
Samuel Haanpää
Co-Founder SAHA Training
#kaikkimerkkaa
Lähteet
- Merrit, Anne. The Telegraph. Are children really better at foreign language learning. http://www.telegraph.co.uk/education/educationopinion/10315238/Are-children-really-better-at-foreign-language-learning.html
- Rautaheimo, Kaisa. Helsingin Sanomat. HS:n valokuvaajat ikuistavat satavuotiasta Suomea. http://www.hs.fi/sunnuntai/art-2000005034328.html
- Quote Investigator. Good artists copy; Great artists steal. http://quoteinvestigator.com/2013/03/06/artists-steal/