SAHA app on pian julki - liity jonotuslistalle

Tavoitteena muutos

Tavoitteena muutos

Näin uuden vuoden ensi askeleilla ovat uuden vuoden lupaukset testissä. Moni lupauksia tekee ja moni lupausten kautta tavoittelee muutosta. SAHAn toiminta on omalla tavallaan jatkuvaa uutta vuotta. Asiakkaamme tulevat meille ja haluavat muutoksen. Meidän tehtävämme on luoda se muutos ja pitää huoli, että kaikki mahdollisuudet muutokseen ovat olemassa. Tämän vuoksi haluankin avata sitä mallia, jolla me teemme muutosta ja olemme saaneet hyviä, pysyviä tuloksia. Mallia seuraamalla myös sinä voit saada uuden vuoden lupauksesi pidettyä.

1 – Selvitä lähtötilanteesi rehellisesti – Alkuun on tärkeää selvittää mistä lähtökohdista lähdemme liikkeelle ja mihin pyrimme. Jos tavoitteeseen on pyritty aiemminkin, mutta epäonnistuttu, on tärkeää selvittää miksi tavoitteeseen ei ole päästy. Monelle urheilijalla tämä voi olla todella vaikeaa. Asia on hieman sama kuin katsoisi itseään videolta ja tarkastelisi omaa toimintaansa. Moni ei tee sitä, koska se on kiusallista, vaikka siitä olisi suurta apua. Arvioinnissa on tärkeää olla täysin rehellinen itselleen, niin vahvuuksien kuin kehitettävien osa-alueiden osalta. Arviointi on myös hyvä tehdä jonkun toisen kanssa, jotta saat perspektiiviä ajatuksillesi.

Itsekuri ja tahdonvoima vaativat kallisarvoista energiaa eikä sitä kannata hukata epäoleellisuuksiin.

2 – Luo suunnitelma ja keskity oleelliseen – Kun tiedetään missä mennään ja asiat on kirjattu ylös, on luotava suunnitelma, jolla päästään alkupisteestä haluttuun tavoitteeseen. Hyvin suunniteltu kun on puoliksi tehty. Tämä voi tuntua monesta aluksi vaikealta, mutta kokemustemme mukaan suunnitelmat tehdään usein aivan liian monimutkaisiksi, jotta niillä voisi onnistua. Suunnitelman luominen tulisi olla järjestelmällistä ja loogista, jossa edetään askel kerrallaan.

Keskity suunnitelmassa siis oleellisiin asioihin. Itsekuri ja tahdonvoima ovat kallisarvoisia asioita, eikä niihin ole energiaa loputtomasti, ei edes maailman motivoivimman tavoitteen edessä. Tätä energiaa ei kannata hukata epäoleellisuuksiin. Selvitä ne asiat, jotka ovat muutoksesi kannalta kaikkein oleellisimmat ja keskity niihin. Usein ihmiset stressaavat epäoleellisuuksia, aliarvioivat perusasioiden voiman ja käyttävät aikaa ja energiaa kokonaisuuden kannalta mitättömiin asioihin. On siis aivan turha käyttää aikaa ja energiaa stressaamalla sunnuntaibrunssin täytekakusta jos tavoitteena on terveellinen elämä tai parempi suorituskyky. Syö kakkua sunnuntaina ja pidä huoli arkiruokailusta kuutena päivänä viikossa. Jos syöt järkevästi ympäri vuoden, niin voit syödä jouluna mitä huvittaa. You get the idea. Hoida perusteet kuntoon ja käytä itsekuria näiden säätelyyn.

Suunniteltaessa pitää myös tuntea itsensä tai urheilijansa ja asettaa vaatimustaso sen mukaisesti. Yleensä ongelma ei ole liian alhainen vaatimustaso vaan liian monta asiaa pyritään muuttamaan samanaikaisesti ja kauhealla kiireellä. Moni myös jättää suunnitelman tekemättä ja muistuttaa itseään vain tavoitteesta, joka tulisi täyttyä. Päämäärä on siis selvä, mutta päämäärään johtavasta tiestä ei ole hajuakaan.

Tavat ovat lähes poikkeuksetta juuri niitä asioita, joita on muutettava, jotta saadaan aikaan pysyvämpää muutosta.

3 – Ymmärrä tapasi ja muuta niitä – Ihminen on tapojensa orja. Meillä kaikilla on tapoja, hyviä ja huonoja. Kaiken kaikkiaan hmisen päivittäisistä toimista lähes puolet on tapojen sanelemia. Tavat ovat lähes poikkeuksetta juuri niitä asioita, joita on muutettava, jotta saadaan aikaan pysyvämpää muutosta. Jotta laadittu suunnitelma olisi helpompi toteuttaa, on tärkeää ymmärtää tavat, joilla toimii. Charles Duhiggin kirja ”The Power of Habit” on lukusuosituksen arvoinen. Kirjassa kerrotaan kuinka tavat elämässämme toimivat ja kuinka tapoja voidaan muuttaa.

Tapoja muuttaakseen ihmisen on rikottava niin sanottu tapojen kehä ja muutettava sitä. Kehässä on 3 vaihetta: ärsyke, tavan rutiini ja palkinto. Jokin asia aina laukaisee tavan eli toimii ärsykkeenä. Ärsyke muistuttaa ihmistä tavasta, jonka se rutiininomaisesti ärsykkeestä johtuen tämän jälkeen suorittaa. Suoritettua rutiinia seuraa aina palkinto. Kun tätä kehää toistaa tarpeeksi monta kertaa, on uusi tapa luotu. Kehä rikkomalla vanha tapa saadaan muutettua.

Tarkkaile toimiasi ja tunnista tämä kaava. Keskity ärsykkeeseen ja palkintoon. Tämä on yksi syy miksi harjoitusohjelmamme seuraavat kaavaa, jossa on alkuverryttely, harjoituksen eri osat, loppuverryttely, palautusjuoma ja asioiden mahdollinen kirjaaminen. Eri osat toimivat tavan kehän mukaisesti ja pian eri harjoitteista tulee osa urheilijan rutiinia. Tavan sisällä rutiinia voi ja kehittyäkseen urheilijan sitä onkin muutettava. Tapa kuitenkin säilyy kunhan pitää ärsykkeen ja palkinnon samana. Urheilijan ei tarvitse edes ymmärtää näitä asioita, koska tapa luodaan ymmärryksestä huolimatta ja pääsemme yhdessä haluttuihin tavoitteisiin. Mikäli kukaan ei ole luomassa sinulle tapoja, on tapojen mekaniikan ymmärtämisestä suurta apua.

4 – Jos haluat muutosta, asioita on muutettava – Tämä kuulostaa liian yksinkertaiselta, mutta silti siinä epäonnistutaan todella usein. Kun tekee hyvän suunnitelman, on suunnitelmassa asioita, joita tehdään uudella tavalla. Ihmiset, jotka eivät tee suunnitelmaa eivät usein muuta tapojaan tai tekemisiään muutamaa viikkoa pidempään. Uudet asiakkaamme usein ihmettelevät muutoksia, joita toimintamme kautta teetämme. Tässä ei kuitenkaan ole mitään ihmeellistä. Mikäli se, mitä he ovat aiemminkin tehneet, toimisi, eivät he olisi tulleet luoksemme. Samanaikaisesti asioita ei pidä muuttaa itseisarvoisesti. Muutoksille on oltava syy ja usein perusasioihin keskittymällä saadaan paljon muutosta aikaan. Muutos voi olla monia asioita. Toimiva muutos on kuitenkin harvoin vain määrän lisäämistä. Jos päätä on hakannut seinään jo pidempään, ei kovempi hakkaaminen yleensä aiheuta kuin pahemman pääkivun.

Tavoitetta tärkeämpää on se mitä tänään söit, kuinka harjoittelit, monelta menit nukkumaan ja noudatitko laadittua suunnitelmaa.

5 – Keskity tuloksen sijasta tekemiseen – Tiedät tavoitteesi ja tiedät mitä tehdä, jotta saavutat tavoitteesi. Nyt on aika luottaa suunnitelmaan ja toimia sen mukaan. Keskity siis päivittäiseen tekemiseesi. Tavoite on hyvä pitää selkeänä ja toimintaa on muokattava tarpeen mukaan, mutta keskittyminen olisi pidettävä niissä asioissa, jotka vaikuttavat joka ikinen päivä uuden suunnan löytämiseen. Välitavoitteet voivat olla myös hyviä motivoijia. Saadaksesi muutosta aikaan on tavoitetta tärkeämpää se mitä tänään söit, kuinka harjoittelit, monelta menit nukkumaan ja noudatitko laadittua suunnitelmaa. Keskity tekemiseen ja tulokset seuraavat kyllä perässä.

Onnistuneet muutokset tehdään vain vähän kerrallaan, niin myös mielenkiintoiset blogit. Edellä esitetyn 5 kohdan mallin olemme kokeneet toimivaksi ja se on ollut yhtenä perustana toiminnassamme. Ensi viikolla käymme läpi asioita, jotka osaltaan edesauttavat muutosten tekemistä.

 

Samuel Haanpää
Co-Founder SAHA Training
#kaikkimerkkaa

 

 

 

Lähteet

  1. David T. Neal, Wendy Wood & Jeffrey M. Quinn. Duke University. Habits – A Repeat Performance. https://dornsife.usc.edu/assets/sites/208/docs/Neal.Wood.Quinn.2006.pdf
  2. Duhigg, Charles (2012) The Power of Habit. Why we do what we do in business and life. A Random House Trade Paperback.

UUSIMMAT:

Jaksotus – intro

Harjoituskaudet ovat osalla urheilijoista alkamassa näinä päivinä ja osalla ne ovat jo täydessä käynnissä. Harjoitteluun on tullut kaikkien osalta jonkinnäköisiä mutkia suoraan tiehen. Toisilla vaikutukset

Lue lisää »

Missä olet?

Elämme mielenkiintoista ja erittäin haastavaa aikaa maailmamme historiassa. Joudumme miettimään omia prioriteettejämme elämässä, ja tarkastelemaan niitä kriittisesti. Terveys on yleensä sen listan kärkipäässä ja tällä

Lue lisää »

Perusasiat

”I never get bored with the basics.” – Kobe Bryant Traagiset uutiset Kaliforniasta kertoivat, että yksi kaikkien aikojen suurimmista urheilijoista on menehtynyt. Se sai minut

Lue lisää »

Lajitaitojen oppiminen ja taitoharjoittelu

Motorinen oppiminen tarkoittaa liikuntataitojen oppimista. Taitojen oppimisen ekologisen teorian mukaan oppimisprosessi sisältää kolme tekijää: oppijan, ympäristön sekä tehtävän. Oppimiseen vaikuttavaa yksilölliset ominaisuudet, sekä hermolihasjärjestelmän rakenteet.

Lue lisää »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ota yhteyttä

+358 50 304 2748
saha@sahatraining.fi
Lähetä viestiä Whatsapp

Tai jätä yhteystietosi ja olemme yhteydessä vuorokauden sisään.

Käytämme evästeitä helpottaaksemme sivuston käyttöä niin, että sen sisältö soveltuisi paremmin sinulle.