SAHA app on julki!

Keep shooting

Keep shooting

196 peliä peräkkäin Stephen Curry (Golden State Warriors/NBA) heitti jokaisessa ottelussa vähintään yhden kolmen pisteen korin. Viime lauantaina tuli ensimmäinen peli kahteen vuoteen, kun Curry ei saanut kolmen pisteen kaaren takaa ensimmäistäkään heittoaan korirenkaan läpi. Yritystä oli. Ohiheittoja kertyi kaiken kaikkiaan kymmenen kappaletta. Tuntuu uskomattomalta, että pelaaja, joka heittää harjoituksissa helposti kymmenen peräkkäistä 3-pisteen yritystä sisään, ei saa pelissä yhtä yritystä kymmenestä onnistumaan. Vaikka ajatus tuntuu hassulta, se on silti kovinkin mahdollista. Tiedän tunteen.

Marraskuussa 2007 pelasin Valparaison yliopistojoukkueessa ja vastassamme oli mahtikoulu Vanderbilt. Mieletön mahdollisuus joukkueelle ja kaikille sen pelaajille näyttää osaamistaan. Heitän pelissä yksitoista pelitilanneheittoa eikä yksikään mene sisään. Kolmen pisteen viivan takaa onnistumistarkkuus on aivan yhtä mainio seitsemällä yrityksellä. Pelin jälkeen en ymmärtänyt, kuinka on mahdollista olla heittämättä niin monesta yrityksestä muutamaa sisään – vaikka vahingossa. Edes yhtä! Moni, joka ei ole koskaan eläessään pelannut koripalloa, heittäisi huvikseen edes pari sisään, jos näin monta yritystä annettaisiin. Olin enemmän kuin pettynyt ja halusin pyyhkiä koko tapahtumanketjun mielestäni. En uskonut, että muistelisin tuota ottelua enää koskaan.

Sain vain yhden neuvon: keep shooting.

Heittäjän yksi suurista vahvuuksista on lyhyt muisti. Sama pätee monen muun onnistujan kohdalla lajista tai alasta riippumatta. Epäonnistumiset pyritään unohtamaan mahdollisimman pian. Opitaan mitä opittavissa on ja jatketaan eteenpäin kuin mitään ei olisi tapahtunutkaan. Näin myös Stephen Curry toimi. Epäonnistuneen pelin jälkeen Curry päätti haastattelunsa sanoihin: ”I will keep shooting.”

Takaisin vuoteen 2007. Olin maani myynyt tappio niskassa enkä ohiheitot heitettyinä kyennyt vielä suureenkaan analyysiin. Haastatteluissa en osannut kertoa kaikille kuten Curry, että jatkan heittämistä. Apuvalmentajamme kuitenkin onneksi osasi. Hän sanoi, että peli oli ja meni. Tulet jatkossa heittämään tämänkin pelin ohiheitot vielä koriin. Hän antoi vain yhden neuvon: keep shooting.

Tiistai 8/11/2016. Kolme päivää kymmenen ohiheiton jälkeen Curry palaa parketille ja jatkaa heittämistä. Tuloksena on kolmetoista onnistunutta kolmen pisteen koria seitsemästätoista yrityksestä. Lukema on samalla uusi NBA ennätys yhden ottelun onnistuneissa kolmen pisteen heitoissa. Nyt viimeistään kaikki muutkin sanovat Currylle: keep shooting.

Vajaa kuukausi ohiheitoistani ja apuvalmentajan ennustukset käyvät toteen. Kymmenen onnistunutta kolmen pisteen koria kahdestatoista yrityksestä – oma ja yliopistoni ennätys on laitettu uusiksi. Ottelun jälkeen sain jälleen vain yhden neuvon: keep shooting.

Epäonnistumisia tulee paljon ja usein paljon enemmän kuin onnistumisia. Todellisia menestyjiä ovatkin lopulta he, jotka ottavat sen uuden heiton ja yrittävät epäonnistumisista huolimatta vielä kerran.

Kun katsoo Curryn kahden ottelun kaikki kaukoheitot nauhalta jälkeenpäin, ei heitoissa näe suurta eroa. Mitä nyt toiset menevät sisään ja toiset ohi. Voidaan spekuloida heiton rytmiä ja pelaajan väsymystasoa, mutta päällisin puolin heitot näyttävät hyvinkin samanlaisilta. Ero on vain tuloksessa. Ero on mitä todennäköisimmin näkymättömissä pelaajan korvien välissä.

Tarinan opetus on se, että epäonnistumiset ovat osa onnistumisia. Hyvin olennainen osa, mutta eivät sen ihmeellisimpiä tai vakavampia asioita. Esimerkiksi koripallossa parhaatkin pelaajat heittävät kauempaa pääsääntöisesti enemmän ohi kuin sisään. He siis epäonnistuvat enemmän kuin onnistuvat. Sama kaava pätee monessa muussa urheilulajissa ja elämän osa-alueella. Epäonnistumisia tulee paljon ja usein paljon enemmän kuin onnistumisia. Todellisia menestyjiä ovatkin lopulta he, jotka ottavat sen uuden heiton ja yrittävät epäonnistumisista huolimatta vielä kerran. Ilman yritystä kun ei voi olla onnistumista.

Urheilijaa ei määritä hänen viimeisin pelinsä tai ihmistä hänen viimeisin yrityksensä. Tärkeämpää on se seuraava yritys tai askel, jonka meistä jokainen päättää ottaa. Vain tekemällä lisää voimme saavuttaa hyvää, sillä edes täydellisen heittopelin jälkeen ei tule olla heittämättä. Elämä on jatkuvaa muutosta, johon voimme vastata vain toimimalla. Keep shooting.

 

Samuel

Samuel Haanpää
Co-Founder SAHA Training
#kaikkimerkkaa

 

 

 

Lähteet:

  1. Victor Mather. Stephen Curry´s 13 3-pointers: Shot for shot. NY Times. http://www.nytimes.com/2016/11/09/sports/basketball/stephen-curry-golden-state-warriors-3-pointers.html
  2. Stephen Curry 13-17 3PA https://www.youtube.com/watch?v=BlVGtx-MQTg
  3. Stephen Curry 0-10 3PA https://www.youtube.com/watch?v=9xLn5PIhlQo

UUSIMMAT:

Jaksotus – intro

Harjoituskaudet ovat osalla urheilijoista alkamassa näinä päivinä ja osalla ne ovat jo täydessä käynnissä. Harjoitteluun on tullut kaikkien osalta jonkinnäköisiä mutkia suoraan tiehen. Toisilla vaikutukset

Lue lisää »

Missä olet?

Elämme mielenkiintoista ja erittäin haastavaa aikaa maailmamme historiassa. Joudumme miettimään omia prioriteettejämme elämässä, ja tarkastelemaan niitä kriittisesti. Terveys on yleensä sen listan kärkipäässä ja tällä

Lue lisää »

Perusasiat

”I never get bored with the basics.” – Kobe Bryant Traagiset uutiset Kaliforniasta kertoivat, että yksi kaikkien aikojen suurimmista urheilijoista on menehtynyt. Se sai minut

Lue lisää »

One Response

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ota yhteyttä

+358 50 304 2748
saha@sahatraining.fi
Lähetä viestiä Whatsapp

Tai jätä yhteystietosi ja olemme yhteydessä vuorokauden sisään.

Käytämme evästeitä helpottaaksemme sivuston käyttöä niin, että sen sisältö soveltuisi paremmin sinulle.